Netwerkbijeenkomsten

 

6 juni 2014 excursie religieus erfgoed in Nieuwkoop, Woubrugge
en Ter Aar

Op vrijdag 6 juni 2014 organiseerde het Platform Religieus Erfgoed ZH een excursie naar religieus erfgoed in Nieuwkoop, Ter Aar en Woubrugge.
Een impressie van de dag:
De deelnemers aan de excursie werden gastvrij ontvangen in de tuin van de Remonstrantse Kerk in Nieuwkoop. De kerk is begin 19de eeuw herbouwd op de plaats van de schuilkerk uit 1646 en is vanaf de weg niet zichtbaar. Frans Buijserd, burgemeester van Nieuwkoop en huidig voorzitter van het platform, vertelde in zijn welkomwoord over de geschiedenis van Nieuwkoop. Gastvrouw Coby van Leeuwen gaf uitleg over de kerk, een zaalkerk uit 1822. Dr. Tjaard Barnard, rector van het Remonstrants Seminarium en predikant in Rotterdam, hield een inleiding. 
In de Hervormde Kerk van Ter Aar gaven kerkrentmeesters Henry Esveld en Koos Rijnsburg uitleg. De bouw van de kerk is op ‘Gregoriusdag’ 1566 begonnen. Nu zijn de houten palen onder de steunberen aangetast door de ‘Palenpest’. Men spreekt over palenpest als houten paalfunderingen door bacteriën worden aangetast. Deze bacteriën kunnen in alle soorten hout voorkomen, al blijkt dat grenen palen hier erg gevoelig voor zijn.

Vervolgens ging het gezelschap naar de Nederlands Hervormde Kerk in Woubrugge. Deze kerk is in 1652-1653 naar men aanneemt door Pieter Post ontworpen en gebouwd. Architect Marco Bruijnes uit Nieuwkoop gaf een toelichting. De herstelwerkzaamheden van het eveneens door palenpest aangevreten fundament zijn in een verder gevorderd stadium. Men ontdekte hier dat er iets mis was doordat het orgel valse lucht aantrok omdat de galerij aan een kant ernstig verzakt was door de palenpest.

Tot slot was er een versnapering voor de deelnemers in de tuin van de Kosterij van de Remonstrantse Kerk in Nieuwkoop.